12 Oca 2016

Şeker ile Ksilitol (xylitol) karşılaştırıldığında, birbirlerine tam olarak zıt maddeler oldukları görülebilir. Örneğin Ksilitol plağı azaltmaya ve dolayısıyla dişlerin korunmasına yardımcı olan faydalı bir maddeyken, şeker dişler için oldukça zararlı bir maddedir.

Bu yazımda, size bu iki popüler maddeden ve sağlığımız üzerindeki etkilerinden kısaca bahsetmek istiyorum.

Şeker ve Ksilitol

Çocukların şekeri çok sevmelerinin sebebi, beynimizin ve enerji sağlayabilmek için vücudumuzun glikoza ihtiyaç duymasıdır. Tabii belirtmekte fayda var ki bu ihtiyaç aşırıya kaçmadan, kontrollü bir şekilde karşılanmalıdır. Fazla şeker tüketildiğinde kan şekerimiz yükselir, ve bu kimse için iyi olmayan, diyabetliler için ise çok tehlikeli olan bir durumdur. Bu durumun ardından ilk başta ortaya çıkan enerji salınımı, daha sonra yerini uyku ve dikkat dağınıklığına bırakır.

Bir besinin kanda ne kadar glikoz yükselmesine sebep olduğu, glisemik indeks ismi verilen bir değerle ölçülür. Şeker ve Ksilitol, glisemik indekse göre birbirlerine tam olarak zıt değerler göstermektedirler. Düşük glisemik indeksli yiyecekler tüketen bireylerin beyin aktivitelerinin diğerlerinden daha verimli olduğunu biliyoruz. Özellikle yemeklerden sonra yenilen tatlıların oluşturacağı yan etkiyi dengelemek için ksilitol içeren ürünler tüketmek faydalıdır.

Ksilitol, Orta Kulak İltihabının İlerlemesini Engeller

Orta kulak enfeksiyonları, çocuklar için büyük bir sağlık problemi oluşturur. Doğal ksilitolün bir diğer yararı da küçük çocuklarda orta kulak iltihabına neden olan bakterinin büyümesini engellemesidir. Yakın zamanda 1000’i aşkın çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, %100 ksilitollü sakız ve şekerlemelerin, orta kulak iltihabı tekrarını %40 oranında azalttığı gözlenmiştir. Ayrıca, ksilitolün devam eden orta kulak komplikasyonlarını ve antibiyotik ihtiyacını da azalttığı belirtilmiştir. Finlandiya’da yapılan bir araştırmada sakız çiğneyemeyecek ya da şekerleme yiyemeyecek kadar küçük çocuklara ksilitollü şurup içirilerek etkileri incelenmiştir. Bulgular, 1996’da British Medical Journal ve 1998’de Pediatrics’te yayınlanmıştır. Oral yoldan günlük alınan 8-9 gr’lık ksilitolün, kulak enfeksiyonlarını azalttığı bulunmuştur. Diş çürüklerini önlemesi ve kulak enfeksiyonunu azaltması; ksilitolün bu bölgelerdeki bakteriler ile etkileşime geçmesi sayesinde mümkün olmaktadır.

 

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Dişlerimizi Zehir ile mi Temizliyoruz

Akıllı diş fırçası
Asla ölmeyecek bir fikir : Akıllı diş fırçası !

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.