20 Kas 2014

Doktorlar tekrar mikrop kapmamak adına burnumuzu sildikten hemen sonra ellerimizi yıkamamız gerektiğini her zaman söylerler. Ellerini çok sık dezenfekte ettiği için doktorların diğer kişiler kadar sık hasta olmadığı söylenir. Bu, doğru olsun ya da olmasın eller, mikroplarla tanışmamızda maalesef önemli birer aracıdır.

Geniz akıntısı ise hastalık döneminde meydana gelen pek çok potansiyel konuyu da beraberinde getiriyor. Diyelim ki üşüttünüz ve bir sürü balgam tükürüyorsunuz ya da burun akıntınız durmak bilmiyor. Tüm bu mikroplar, ellerinize ve diş fırçanıza ulaşmanın bir yolunu bulacaktır. O zaman niye endişe ediyoruz ki?
Herkes, hasta olduğunda ellerini yıkamaya odaklanıyor, hepimizin bu konuda iyi bir sebebi var tabii. Peki ya diş fırçanızı yıkamaya ne dersiniz? Ellerinizi yıkamanız, hasta olma riskini azaltır, sonuçta ellerimizi ağzımıza, gözlerimize, kulaklarımıza götürüyoruz. O zaman hastalık sırasında diş fırçamızı temizlemeye niye dikkat etmiyoruz! Zira diş fırçasını doğrudan ağzımıza götürüyoruz.
O diş fırçasını tekrar ağzınıza götürmek, sağlığınız için yapabileceğiniz en kötü şeylerden birisi olabilir. Ne var ki bu, dişlerinizi fırçalamamanız gerektiği anlamına gelmiyor.

Diş Fırçaları Potansiyel Tehdittir!

Yapılan pek çok araştırma, mevcut tüm diş fırçalarının geniş ölçüde mikro organizmalardan enfekte olma riskini taşıdığını gösteriyor. Uçuktan, soğuk algınlığına kadar her türlü hastalığa sebep olabilecek virüsler de buna dahil! Hatta zatürreeye sebebiyet veren bakterinin de diş fırçalarında bulunduğu görüldü. Aynı zamanda diş fırçasının telleri -yalnızca uçları değil, tel, dibine kadar boylu boyunca kirlenir. Diş fırçasının üzerindeki her tel, her püskül, diş fırçasının enfeksiyon bulaştırmasıyla direkt olarak ilgilidir.
Ayrıca yarı saydam ya da koyu renkli başlıklı diş fırçaları, mikro organizmaları uzak tutma konusunda daha az başarılıdır. Bu mikroplar ışığa karşı hassastır ve diş fırçasının karanlık tarafında hayatta kalmayı başarırlar.

Tekrar Hasta Olmamak İçin Ne Yapmalısınız?

Peki, kendinizi tekrar hasta olmaktan nasıl koruyabilirsiniz?

  • Küçük başlıklı bir diş fırçası tercih edin ve bu diş fırçasını banyo yerine yatak odasında muhafaza edin. Unutmayın, banyo, evdeki en bulaşıcı mekândır.
  • Fırçanın baş tarafının ışık aldığından emin olun.
  • Diş fırçanızı her iki haftada bir, eğer kullanımdan önce günlük olarak temizliyorsanız iki ayda bir değiştirin (ciddi bir ağız rahatsızlığınız ya da sistematik bir hastalığınız varsa; kemoterapi görüyorsanız, kalp ameliyatı ya da organ nakli ameliyatı olduysanız diş fırçanızı daha sık değiştirmelisiniz.)

Bir diş fırçası, hastalığın başlangıcında, kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda ve tamamen iyileştiğinizde olmak üzere üç defa değiştirilmelidir. Diş sağlımızı korumamızda son derece önemli birer enstrüman olan diş fırçalarının aynı zamanda potansiyel birer biyolojik tehdit olduğunu unutmayın ve diş fırçanızın kullanmadan önce temiz olduğundan emin olun.
Özetlemek gerekirse; diş fırçanızı temiz tutun, hastalık sırasında ve sonrasında değiştirin, hastayken banyonun dışında muhafaza edin ve günde birkaç defa kullanın.

Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir:

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Diş İpi Kullanmayı Nasıl Alışkanlık Haline Getirirsiniz

Dişlerde Renkleşme

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.