16 Mar 2015

Diş eti hastalıklarından ve istenmeyen plaklardan korunmanızı sağlayan ve bu gibi diş problemleriyle mücadele eden en temel araç diş fırçasıdır. İyi bir ağız sağlığı için dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalamanız çok önemlidir.

Diş fırçanızın ne kadar temiz olduğunu bir düşünün: Bu sabah yeterince yıkadınız mı? Düzgün bir şekilde muhafaza ediyor musunuz? Yeni fırça kullanmanın vakti geldi mi? Dişlerinizi ne kadar sık ve detaylı fırçalarsanız fırçalayın, eğer diş fırçanız temiz değilse dişlerinizi bakterilerden korumuyorsunuz demektir.

Peki Diş Fırçanızı Nasıl Temiz Tutabilirsiniz?

Ellerinizi yıkayın: Elleriniz gün içerisinde pek çok mikroba ve kire maruz kalıyor. Bu bakterilerin diş fırçanıza bulaşmasını engellemek için dişlerinizi fırçalamadan önce ellerinizi sıcak suyla sabunlayıp mikroplardan arındırın.

Detaylı bir biçimde durulayın: Her kullanımdan önce ve sonra diş fırçanızı 10 saniye kadar sudan geçirin – tabii bu işlemi yapmadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Böylece daha önceden kalmış diş macunu kalıntılarını ve mikropları ortadan kaldırmış olursunuz. Diş fırçanızın temiz ve yeterince duru olmasına dikkat edin.

Diş fırçanızı uygun bir şekilde depolayın: Eğer diş fırçanızı bir başkasınınkiyle birlikte muhafaza ediyorsanız fırça başlarının birbirine değmemesine özen gösterin. Ayrıca diş fırçanızı hava almayan bir bölgede saklamayın, çünkü nemli ortamlar bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bunun yanında, fırçanızı klozetten olabildiğince uzakta muhafaza edin. Sifonu her çekişte mikroplar etrafa saçılır. Bu bakterilerin diş fırçanıza “konmasını” istemezsiniz. Diş fırçanıza klozetten epeyce uzak bir yer bulun ve sifonu çekmeden önce klozetin kapağını mutlaka kapatın.

Derinlikli bir temizlemeyle bakterileri yok edin: Diş fırçalarını temizlemeye yarayan ürünler, fırçada bulunan bakterilerin %99.9’unu yok ediyor. UV teknolojisi kullanarak mikropları öldüren kolaylaştırıcı ve temizleyici ürünleri tercih edin ya da Listerine gibi bir ağız gargarası ile diş fırçanızı yıkayarak dezenfekte edebilirsiniz.

Diş fırçanızı yenileyin: Her 2 ile 3 ayda bir ya da fırça kıllarının yıprandığı fark ettiğiniz vakit diş fırçanızı değiştirin. Çocukların diş fırçaları daha sık değiştirilmelidir.

Tüm bu önerileri yerine getirirseniz dişlerinizi içiniz rahat bir şekilde fırçalayabilirsiniz. Her sabah ve akşam uygulamayı unutmayın. Tabii düzenli olarak diş doktorunuzu ziyaret etmeyi de!

Yazar

Diş hekimi Onur Öztürk

Diş Hekimi - Plusdent

Benzer yazılar

Yorum Yaz

Devamını oku:
Dişinizi Fırçalamak İçin Kötü Bir Zaman Gerçekten de Var Mı

Yeni Koronavirüs ve COVID-19’un Belirti ve Semptomları

Kapat
Bu sitede verilen bilgiler tanısal,teşhis veya tıbbi öneri amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır, sonuçları için hiç bir sorumluluk kabul edilemez. Tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise veya olduğunu düşünüyorsanız, konusunda uzman bir hekime başvurunuz. www.onurozturk.com 'da verilen bilgiler hekim muayenesi yerine geçmez. Diş hekimi Onur Öztürk’ e ait olan www.onurozturk.com internet sitesinin tüm hakları saklıdır. Sahibinin izni olmadan siteden hiçbir kopya yapılamaz. Kopyaların kullanımından dolayı sorumlu tutulamaz.